:: NASIONA - Burak

  OPOLSKI
sadzenie:odmiana średnio wczesna
opis:bardzo plenna odmiana, kształt cylindryczny o kolorze karminowoczerwonym
  CZERWONA KULA
sadzenie:odmiana średnio wczesna
opis:popularna odmiana o wszechstronnym zastosowniu, niezwykle smaczna, kształt kulisty o kolorze krwistoczerwonym
  EGIPSKI
sadzenie:odmiana wczesna
opis:polecany na uprawę na pęczki jak i na użytek zimowy, kształt płaski,ciemnoczerwony
  CZERWONA KULA NOE
sadzenie:Odmiana przeznaczona na użytek letni i jesienny oraz do przechowywania zimowego.
opis:Odmiana bardzo plenna. Korzenie kuliste, bardzo soczyste. Miąższ intensywnie krwistoczerwony, o słabo widocznych pierścieniach. Uzyskiwany plon korzeni - 50-60 t/ha. Okres wegetacji: 100 - 110 dni
  NOCHOWSKI
sadzenie:Odmiana plenna
opis:Korzenie kuliste. Miąższ intensywnie karminoczerwony. Pierścienie na przekroju słabo widoczne. Charakteryzuje się bardzo dużą zawartością betaniny i cukrów. Nie przejawia tendencji do gromadzenia azotanów. Odmiana przydatna również na bezpośrednie zaopatrzenie rynku i do przechowywania zimowego. Dzięki dużej koncentracji betaniny stanowi dobry surowiec do produkcji naturalnych barwników. Uzyskiwany plon 55-60 t/ha. Okres wegetacji: 110 dni.
  CHROBRY
sadzenie:Odmiana plenna
opis:Korzenie kuliste, nie wykazują tendencji do przerastania na wielkość. Oznacza się bardzo dużą zawartością betaniny i cukrów. Wyróżnia się też małą skłonnością do gromadzenia azotanów.Powyższe cechy kwalifikują odmianę do bezpośredniego spożycia i przechowywania zimowego. Ze względu na bardzo dużą intensywność i równomierność zabarwienia, odmiana polecana do uprawy dla przetwórstwa (jako surowiec przy produkcji naturalnego barwnika).Uzyskiwany plon korzeni: 50-55 t/ha. Okres wegetacji: 110 dni.
  CERYL NOE 800
sadzenie: Odmiana plenna
opis:tolerancyjna na choroby (chwościk buraka, mączniak prawdziwy) oraz na wybijanie w pędy nasienne. Korzenie kuliste, bardzo wyrównane, o delikatnej skórce. Odmiana przydatna na świeży rynek oraz do długotrwałego przechowywania i przetwórstwa. Ze względu na dość wysoką zawartość betaniny korzenie stanowią wartościowy surowiec do produkcji barwników naturalnych oraz soków, koncentratu i barszczu. Uzyskiwany plon 50-60 t/ha. Okres wegetacji: 100 - 110 dni.