:: NASIONA - Cebula

  PINO
sadzenie:Odmiana późna, oryginalna - wyhodowana w firmie "Spójnia", o kształcie kulisto-spłaszczonym
opis:Tworzy cebule duże do bardzo dużych, o bladobrązowej, dobrze przylegającej, suchej łusce. Charakteryzuje się bardzo dobrym i wiernym plonowaniem, a wielkość plonu dorównuje odmianom heterozyjnym. Mała skłonność do tworzenia cebul bączastych. Nadaje się do mechanicznego zbioru i obróbki mechanicznej.
  WOLA
sadzenie:Dojrzewa późno, tworzy cebule średniej wielkości do dużej, kuliste do lekko spłaszczonej
opis:Grubość łuski - średniogruba. Przyleganie suchej łuski średnie. Barwa suchej łuski żółta do brązowawo-żółtej. Miąższ twardy do średnio twardego, biały. Barwa naskórka łusek mięsistych -zielonkawa. Barwa liści - ciemnozielona. Długość liści średnia do długich, maksymalna średnica liści - średnia. Plonuje na poziomie cebuli Wolskiej, nie wytwarza jednak cebul bączastych, jest od niej lepiej wyrównana i posiada mocniejszą, lepiej przylegającą, ciemniejszą suchą łuskę.
  WOLSKA
sadzenie:bardzo popularna odmiana o cienkiej łusce i białym miąższu
opis:Plenna, dobrze się przechowuje.
  AGRA
sadzenie:Odmiana w badaniach, pierwsza polska kreacja cebuli zimującej
opis:Główna zaleta to termin zbioru od końca maja do końca czerwca kolejnego roku (wysiew 10-15 sierpnia poprzedniego roku).
  WAMA
sadzenie:Odmiana średnio wczesna, plenna o kulistym kształcie, błyszczącej żółtej, suchej łusce i cienkiej szyjce
opis:Charakteryzuje się bardzo dobrym wyrównaniem i jakością plonu. Posiada bardzo małą tendencję do wytwarzania cebul bączastych. W ocenie polowej w bardzo małym stopniu porażana jest przez mączniak rzekomy w latach dużego nasilenia tej choroby. Nadaje się do bezpośredniego spożycia zarówno jako cebula z zielonym szczypiorem jak i z zaschniętą szyjką oraz do przechowywania. Trwała, dobrze przylegająca sucha łuska i duża twardość miąższu umożliwia mechaniczny zbiór oraz transport na duże odległości. Sprzedaż nasion tej odmiany od sezonu 2003/4.
  AGRA - CEBULA ZIMUJąCA
sadzenie:Wysiewana pomiędzy 10 a 15 sierpnia dojrzewa bardzo wcześnie : od końca maja (zbiór pęczkowy) do końca czerwca następnego roku.
opis:Odmiana cebuli ozimej, przeznaczona do bezpośredniego spożycia ze świeżym szczypiorem oraz jako cebula zaschnięta. Tworzy cebule duże do średnich o kulistym kształcie, błyszczącej żółtobrązowej suchej łusce, białym miąższu i łagodnym smaku. Można ją z powodzeniem przechowywać do momentu pojawienia się na rynku zwykłej cebuli. Zaleca się jej uprawę na glebach przepuszczalnych, ale zasobnych w próchnicę oraz na stanowiskach osłoniętych od wiatru. Przy dobrej obsadzie roślin wielkość plonu nie różni się od odmian cebuli uprawianej z siewu wiosennego.